Campania ”Totul începe cu tine - Idei smart pentru alegeri sănătoase”

 

6 AUGUST 2019

WORKSHOP 3 - dedicat prevenirii și combaterii dependenței digitale în rândul copiilor și adolescenților.

UN ADOLESCENT PETRECE, ÎN MEDIE, DOUĂ ORE PE ZI NUMAI PE REȚELELE DE SOCIALIZARE

Al treilea workshop ”Totul începe cu tine- Idei smart pentru alegeri sănătoase” a reunit tineri liceeni și specialiști, într-o dezbatere despre dependența de telefon, rețele sociale și jocuri pe calculator. Evenimentul, organizat de Consiliul Municipal al Elevilor București, alături de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Primăria Municipiului Bucureşti, Aliat, în parteneriat cu Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar și-a propus să-i conștientizeze pe tineri despre pericolul din spatele rețelelor de socializare și despre cât de mult le dăunează dacă petrec prea multe ore cu jocurile pe calculator.
Adriana Cârlan - medic, Serviciul de Promovare a Sănătății, ASSMB :
”Sănătatea digitală este un subiect de mare actualitate. Este un subiect care nu are atâta vechime precum cele pe care le-am dezbătut în workshopurile precedente când am vorbit despre tutun, alcool și droguri, dar e la fel de important.”
Radu Cata - asistent social, ALIAT:
”De ce am ales să organizăm o întâlnire pe tema sănătății din punct de vedere digital? Pentru simplul fapt că mecanismul dependenței este același, fie că vorbim despre alcool, despre droguri sau internet.”
Pentru ca tinerii să fie mai puțin conectați la mediul virtual și să devină mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor, ar trebui, așa cum declara chiar unul dintre cei prezenți:
”Să vorbim mai mult între noi, să ieșim în parc cu bicicletele și să limităm la cât mai puțin timp butonatul pe telefon dar și timpul alocat jocurilor pe calculator.”
Cele trei seminarii se vor concretiza în mesaje destinate prevenirii dependenței digitale și a consumului de tutun, alcool sau droguri, care vor fi folosite în următorul an școlar în campaniile de promovare a sănătății, organizate de ASSMB.
Campania ”Totul începe cu tine - Idei smart pentru alegeri sănătoase” a cuprins 3 workshopuri:
25 iulie- Workshop dedicat combaterii și prevenirii fumatului în rândul copiilor și adolescenților
30 iulie- Workshop dedicat prevenirii și combaterii consumului de alcool și droguri în rândul copiilor și adolescenților
6 august-Workshop dedicat prevenirii și combaterii dependenței digitale în rândul copiilor și adolescenților.


 

 

30 IULIE 2019

WORKSHOP 2- dedicat prevenirii și combaterii consumului de alcool și droguri în rândul copiilor și adolescenților

CE-I DETERMINĂ PE TINERI SĂ AJUNGĂ LA DEPENDENȚA DE DROGURI SAU ALCOOL - WORKSHOP PENTRU LICEENI

Campania ”Totul începe cu tine - Idei smart pentru alegeri sănătoase” a continuat astăzi la sediul Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti. Evenimentul, care a beneficiat și de susținerea Consiliul Municipal al Elevilor București și al Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, a reunit tineri liceeni care au discutat despre dependența de droguri și alcool, despre riscuri și cauze.
Dr. Eugen Hriscu, director științific al Alianței pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor - ALIAT, psihiatru specializat în adicții, a discutat cu tinerii despre mecanisme pentru combaterea consumului de substanțe interzise în rândul copiilor și adolescenților.

Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar:
”Particip la astfel de evenimente legate de consumul de alcool și droguri și, ca partener la acest eveniment, voi transmite părinților punctul de vedere al tinerilor participanți, dar și al specialiștilor pentru ca ei să știe ce se întâmplă cu copiii lor în cazul în care se află în astfel de situații”.

 

Pentru început, grupe de lucru, din care au făcut parte copii și adulți, au identificat împreună cauzele pentru care se ajunge la dependențe: presiunea anturajului, curiozitatea, vârsta la care tinerii vor să experimenteze, teribilismul, pentru a atrage atenția părinților, evadarea din cotidian, spiritul de contradicție. Au fost prezente persoane care s-au confruntat cu această problemă și au împărtășit celor prezenți cauzele care i-au adus în acea situație, ce înseamnă să lupți cu o astfel de dependență și care sunt riscurile, dar mai ales cum și cu ajutorul cui poți redeveni un om normal.
Următorul workshop din această campanie va avea loc pe 6 august și va avea drept temă dependența digitală.

 

25 IULIE 2019

WORKSHOP 1 – dedicat combaterii și prevenirii fumatului în rândul copiilor și adolescenților

 

FUMATUL, EPIDEMIE LA NIVEL MONDIAL

PRIMUL WORKSHOP DESPRE COMBATEREA DEPENDENȚELOR ÎN RÂNDUL TINERILOR ORGANIZAT DE Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ÎN COLABORARE CU Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul Municipal al Elevilor București, Aliat, PRECUM ȘI Federatia Nationala a Asociatiilor De Parinti - Ip -Bucuresti, A AVUT LOC ASTĂZI

La sediul central al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București s-a desfășurat primul workshop destinat liceenilor, cu privire la prevenția și combaterea consumului de tutun.
Au venit tineri din mai multe licee din București, dornici să afle informații utile despre cât de nociv este fumatul, ce boli pot apărea în urma consumului de tutun și care ar fi pașii de urmat pentru a nu deprinde acest viciu. Adolescenții prezenți la seminar au expus câteva dintre motivele pentru care tinerii, în general, aleg să fumeze. Și cele mai frecvente cauze ar fi: presiunea socială a grupului de prieteni și curiozitatea. Copiii au primit și sfaturi utile de la specialiști.
Din partea partenerului ALIAT, le-a vorbit adolescenților, Loredana Proti, psiholog:
”Indiferent de motive, anturaj sau presiune socială, predispoziție, curiozitate, nevoia de a experimenta, întotdeauna noi putem să decidem. Propria decizie este cea mai importantă. Acest stimul, fie că e vorba de anturaj sau orice altceva poate fi înlocuit cu o altă acțiune benefică organismului.”
Adriana Cârlan, medic Serviciul de Promovare al Sănătății ASSMB:
”Vreau să vă vorbesc astăzi despre cum vă poate fi afectată sănătatea, dacă alegeți să fumați. În viață, întotdeauna facem alegeri. În cazul de față, de a fuma sau nu, de a consuma alcool sau nu și așa mai departe. Dar noi ne dorim pentru voi să faceți alegerile cele mai bune și care să fie în beneficiul vostru. Tocmai de aceea, trebuie să știți că fumatul este considerat o epidemie la nivel mondial, pentru că ucide peste 7 milioane de oameni, în fiecare an. Fiecare țigară fumată scurtează viața cu 8 minute. Sunt date statistice, dar este important să le cunoașteți!”
Întâlnirea de astăzi a fost primul pas în cadrul acestei campanii a ASSMB, alături parteneri, de a determina tinerii să conștinetizeze cât de grave sunt dependențele, de orice fel.
Tocmai de aceea urmează alte două acțiuni cu teme diferite de discuții:
* 30 iulie- Workshop dedicat prevenirii și combaterii consumului de alcool și droguri în rândul copiilor și adolescenților
* 6 august-Workshop dedicat prevenirii și combaterii dependenței digitale în rândul copiilor și adolescenților.
Pentru a participa, tinerii au nevoie de acordul parental, pe care îl găsiți aici, alături de formularul de înscriere: https://cme-bucuresti.ro/…/totul-incepe-cu-tine-idei-smart…/
La finalul celor trei seminarii, vor fi create mesaje destinate prevenirii dependenței digitale și a consumului de tutun, alcool sau droguri, care vor fi folosite în următorul an școlar în campaniile de promovare a sănătății derulate de ASSMB în unitățile de învățământ. Organizatorul workshop-urilor este ASSMB alături de Consiliul Municipal al Elevilor București, Primăria Municipiului Bucureşti, ALIAT și Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

TOTUL ÎNCEPE CU TINE! ALEGE O ADOLESCENȚĂ FĂRĂ TUTUN!