FIV | ȘANSA DE A AVEA UN BEBELUȘ CÂND ASTA PARE IMPOSIBIL

FIV | ȘANSA DE A AVEA UN BEBELUȘ CÂND ASTA PARE IMPOSIBIL

 Compartimentul de Reproducere Umană Asistată și Infertilitatea Cuplului, din cadrul SPITALULUI CLINIC DE OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE “PROF. DR. PANAIT SÂRBU”, este unul dintre cele două centre de stat unde cuplurile care au probleme în a concepe un bebeluș pot apela la procedura fertilizării in vitro.
Compartimentul a fost înființat acum 9 ani și, de atunci, aici au ajuns mii de tineri cu probleme de fertilitate dintre cele mai diverse. La capătul investigațiilor amănunțite și al tratamentelor țintite, mulți dintre ei au reușit să devină părinți.

“Procedura fertilizării in vitro este aleasă la finalul unor soluții terapeutice și investigații complexe și nu este niciodată doar o opțiune a pacientei; e nevoie de recomandarea clară, dată de un specialist în infertilitate. Este practic ultima verigă într-un lanț lung al tratamentelor în cazurile de infertilitate, care pot avea multiple cauze. Este ultimul pas pe care îl indică medicul atunci când toți ceilalți au fost deja parcurși”, explică Andreea Enache, medic primar, șefa Compartimentului de Reproducere Umană Asistată și Infertilitatea Cuplului.

În cazul femeilor, fertilitatea scade vertiginos după 35-37 de ani. “Rolul nostru, al medicilor, e să avertizăm. Vârsta este un semnal de alarmă și din ce în ce mai des avem cazuri de tulburări de ovulație sau de probleme legate de pre-menopauză care apar chiar și la 30 de ani. Deci mult, mult mai devreme decât acum 50 de ani, de exemplu”, spune Dr. Andreea Enache.
Vârsta este, de altfel, un amănunt crucial în derularea unui FIV. “După 42 de ani, doar din pricina vârstei, fără a mai pune la socoteală alte cauze, rata de succes scade până la 2 la sută. E o statistică importantă, având în vedere că din ce în ce mai multe femei de-abia în jur de 40 de ani încep să-și investigheze problemele de fertilitate”, atrage atenția medicul Andreea Enache.

La Maternitatea Giulești se fac în fiecare an în jur de 300 de proceduri de fertilizare in vitro. Anul trecut, 70 dintre acestea au fost finanțate prin programul Ministerului Sănătății. În acest an au fost aprobate deja 52 de dosare. În curând vor intra în tratament și pacientele care au primit aprobarea pentru derularea procedurii în programul finanțat de Primăria Capitalei – “O șansă pentru cuplurile infertile”. Diferența este că, în cazul proiectului derulat de Municipalitate, se decontează integral inclusiv tratamentul premergător, nu doar procedura în sine – în total în jur de 3.000 de euro.

“La noi în clinică rata de succes e realmente apropiată de ce se întâmplă în Europa, adică undeva la 37-40 la sută”, spune Andreea Enache.

Pentru a ajunge pacientă a clinicii de la Maternitatea Giulești e suficient să se stabilească o programare la oricare dintre specialiștii în problemele infertilității cuplului. Odată început un tratament, una dintre condițiile importante pentru ca acesta să reușească este ca cei care își doresc din tot sufletul un copil să aibă răbdare. Este un proces îndelungat, uneori poate fi anevoios, iar comunicarea medic-pacientă este esențială.
“Uneori poate interveni un eșec. Nu este sfârșitul drumului! Remontarea poate fi grea, dar dacă nu renunțăm și credem în ceea ce facem, totul poate fi bine. Ce trebuie să înțeleagă pacientele noastre este că FIV nu este obligatoriu egal cu sarcină! FIV-ul este șansa la o sarcină și la a avea un bebeluș”, ne explică Andreea Enache.

Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu - Maternitatea Giulesti este unul dintre cele 19 spitale administrate de Primaria Municipiului Bucuresti, prin ASSMB.
#FIV #MaternitateaGiulesti #PanaitSarbu #PrimariaCapitalei #ASSMB