Disable Preloader

Proiect ”TESTAREA BRCA”

Descriere proiect


Genetica medicală este o parte esențială a procesului decizional, ea furnizând elementele care permit o caracterizare detaliată, atât a tumorii, cât și a pacientului. Pe baza datelor obținute, se poate lua decizia de a administra sau nu tratament chimioterapic, de a selecta un tratament țintit și de a utiliza sau nu imunoterapia în cancerele mamare.

Primăria Municipiului București, prin A.S.S.M.B, a demarat în anul 2018 un program pilot care a permis efectuarea unor testări genetice pacientelor diagnosticate cu cancer mamar. Programul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” a reprezentat pentru pacienții bucureșteni șansa de a beneficia de recomandări medicale adaptate profilului lor genetic, iar pentru comunitatea oncologică, una dintre cele mai importante oportunități de dezvoltare profesională.

Interesul pentru studierea genelor BRCA este legat de rolul lor în apariția diverselor forme de cancer, dar și de posibilitatea identificării unor modalități terapeutice noi.

Existența unui program de testare va putea permite identificarea unor mutații founder, frecvente în rândul populației, iar testările viitoare vor putea ajuta la determinarea acestora.

Proiectul „Testarea BRCA”, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 304/13.08.2020, se va derula în Municipiul București în perioada 2020-2021.

Obiectivul proiectului îl reprezintă evaluarea riscului de apariție a cancerului de sân și recomandarea unor strategii de prevenție personalizate prin efectuarea testării de tip BRCA, ce permit găsirea unor soluții optime de tratament, acordând un sprijin financiar în cuantum total de 2.500 lei/beneficiar, pentru decontarea serviciilor medicale, pentru un număr de 500 de beneficiari.

Organizatorul Proiectului este Municipiul București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.