ATENȚIE LA GRIPĂ!

Vă mulțumim  pentru colaborare și suntem onorați să ne fiți alături și în noul an.

În fiecare an gripa afectează între 5 și 15 % din populație. Vaccinarea este cea mai sigură metodă de protejare împotriva acestei boli. Medicii ne sfătuiesc să evităm deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. Este foarte important să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.


Statistici alarmante
Gripa a făcut, în sezonul 2019-2020, primele victime, fiind înregistrate două decese în luna decembrie.  
În sezonul gripal 2018 – 2019, care s-a întins până în luna aprilie, au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Numărul victimelor a fost simțitor mai mare față de sezonul gripal anterior (2017 - 2018), când s-au înregistrat 129 de decese.

Cum recunoaștem gripa?
Spre deosebire de alte viroze respiratorii, gripa are, de regulă, un debut mai brusc, o gamă mai variată de simptome și o evoluție mai dificilă. Febra este un simptom aproape nelipsit, temperatura urcând peste 38ºC. Starea generală proastă, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, slăbiciunea sunt simptome cvasiprezente.
De asemenea, pot apărea complicații precum pneumonia, infecțiile sinusurilor, infecții ale urechilor, agravarea afecțiunilor cronice existente.
Mare atenție! Gripa reprezintă un pericol important pentru sănătatea anumitor categorii de populație. Este vorba despre bebeluși, persoanele în vârstă, bolnavii aflați sub tratament imunosupresiv, dar și persoanele cu afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea.

Cum ne putem îmbolnăvi?
Gripa are un potențial mare de răspândire și se transmite prin contact direct, tuse, strănut, dar și prin contact indirect, atunci când picături ori secreții din nas sau gât se depun pe mâini ori pe suprafețe. De acolo virusul e transferat către alte persoane.

 
Ce putem face pentru a ne proteja?
Gripa în rândul personalului medical
Studiile au arătat că incidența gripei la personalul din domeniul sănătății este mai mare decât printre adulții sănătoși care nu fac parte din această categorie profesională. Personalul din departamentele de urgență și asistentele medicale sunt cei mai expuși.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă  ca  tot  personalul  sanitar  să  se  vaccineze  împotriva  gripei sezoniere, în toamnă.
De aceea, ASSMB a furnizat vaccin antigripal pentru întreg personalul medical al unităților sanitare din subordine, astfel încât pacienții vulnerabili să fie protejați.

Importanța vaccinării
Gripa este întotdeauna un fenomen neplăcut. CEA MAI EFICIENTĂ ȘI SIGURĂ METODĂ  DE PROTECȚIE ÎMPOTRIVA GRIPEI ESTE VACCINAREA.
Și femeile gravide se pot vaccina. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este sigură în toate etapele sarcinii. După vaccinare, imunitatea dobândită de viitoarea mamă se transmite copilului, protejandu-l astfel pentru primele șase luni din viață. Bebelușii care au sub șase luni sunt prea mici pentru a primi vaccinul, așadar, având o mamă vaccinată beneficiază de cea mai bună metodă de protecție. 
Categoria persoanelor cu contraindicații pentru vaccinarea antigripală este restrânsă, fiind vorba despre cele care au o alergie la una dintre componentele vaccinului. De asemenea, vaccinarea trebuie amânată până la vindecare de cei care prezintă simptome ale unei viroze și/sau febră. 

Cu prietenie,
Echipa ASSMB
Urmăriți-ne pe
Rețelele de Socializare
pentru a fi la curent
cu noutățile!
 
 
 
 
Primiți acest mesaj ca urmare a completării unui formular de consimțământ cu privire la prelucrarea datelor personale și informarea dvs., în cadrul campaniilor ”Sănătatea e în mâinile tale”, ”Campania de Promovare a Sănătății Orale” și ”Copiii sănătoși ai Bucureștiului” desfășurate de Primăria Capitalei prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în unitățile de învățământ de stat din București sau ați participat la proiectele desfășurate de către A.S.S.M.B ori v-ați abonat la newsletter pe website-ul nostru: www.assmb.ro

Toate drepturile rezervate.
Copyright © 2019, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București  A.S.S.M.B

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
40155 București Romania, Str. Sf Ecaterina, nr. 4
Tel: 021.310.10.59
www.assmb.ro

Dacă nu doriți să mai primiți mesajele noastre sau ați primit acest mesaj dintr-o eroare, vă puteți dezabona aici.

Acest mesaj a fost direcționat către dvs.? Vă puteți abona aici.
Dacă aveți propuneri sau sugestii, vă rugăm să ni le împărtășiți la propuneri@assmb.ro
 
Acest mesaj nu poate fi considerat SPAM, deoarece conține toate datele de identificare ale expeditorului.