PROIECT FINALIZAT - PROIECT „SĂNĂTATE PRIN SPORT”

 

Conform datelor Eurobarometru (European Commission, Eurobarometer – Sport and Physical Activity, March 2014), 60% din populația României nu practică deloc activități sportive, aflându-se în grupul statelor membre ale Uniunii Europene care au un procentaj mare al populației care nu practică deloc sport sau orice altă formă de activitate fizică.

 

In afara problemelor de greutate asociate cu sedentarismul în rândul populației, există și alte probleme de sănătate care pot să apară din pricina nivelului redus de activitate fizică, cum ar fi: insomnia, depresia, scăderea acuității vizuale, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare și ale sistemului osos.

 

Opinia unanimă a medicilor evidențiază faptul  că mișcarea fizică este extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă, creșterea longevității și prevenirea bolilor circulatorii și cardiace mai târziu în viață.

 

La nivelul Municipiului București există 1228 de asociatii sportive, 3 Ligi Pofesioniste si 66 de Federatii Sportive, asa cum reiese din  Registrul Sportiv realizat de care Ministerul Tineretului și Sportului( http://mts.ro/sport/registru-sportiv/registru-sportiv/). Cele 1228 de asociații sportive, desfășoară activitati pe 88 de ramuri sportive.

 

La propunerea edilului șef, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat Proiectul „SĂNĂTATE PRIN SPORT”, prin  Hotărârea nr. 781 din data de 22.11.2018, ce prevede alocarea unui buget multianual în valoare de 21.760.000,00 RON.

 

Proiectul SĂNĂTATE PRIN SPORT se va derula în perioada 2019 - 2021.

 

Obiectivul general al proiectului îl reprezinta creșterea gradului de participare a tinerilor la activități sportive, prin acordarea de servicii medicale ce constau în acordarea de vize medicale bianuale, gratuit, pentru 85.000 de tineri sportivi legitimați din Municipiul București, cu vârsta maximă de 18 ani, respective 51.000 copii cu vârste între 5 si 14 ani și 34.000 copii cu vârste între 14 si 18 ani.

 

Organizatorul Proiectului este Municipiul București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.