Despre Siguranța Auto a Copiilor


„Dacă pentru noi alegerea de a ne proteja sau nu viața este o alegere conștientă, adică ne punem sau nu ne punem centura de siguranță în mod conștient, alegerea de a transporta copilul în siguranță nu e alegerea copilului, e tot a noastră. Este doar responsabilitatea noastră, a părinților!” – Dr. Alice Dona Mitu, medic specialist, expert în Siguranță Auto Copii și fondator al proiectului Fundația Siguranța Auto Copii România.


 
În cadrul evenimentelor LIVE ONLINE desfășurate de ASSMB pe pagina oficială de Facebook www.facebook.com/administratiaspitalelor, venim întotdeauna cu subiecte de interes pentru dumneavoastră, părinții. Unul dintre acestea este SIGURANȚA AUTO PENTRU COPII, subiect dezbătut săptămâna aceasta în cadrul sesiunilor #gratuite intitulate “Școala Părinților”. Acestea sunt organizate de Primăria Municipiului București, prin ASSMB, încă din luna martie a.c., împreună cu cele patru maternități administrate de Primăria Capitalei: Spitalul Clinic FilantropiaSpitalul Clinic Prof. Dr. Panait SîrbuSpitalul Clinic Dr. I. CantacuzinoSpitalul Clinic Nicolae Malaxa. Sesiunile s-au bucurat de un real succes, ne-au urmărit peste 155.000 de persoane și au fost eliberate 300 de certificate de puericultură pentru tăticii care au solicitat acest lucru.

România, din păcate, înregistrează un record trist, situându-se pe unul din primele locuri în Uniunea Europeană la numărul incidentelor petrecute pe drumurile publice, inclusiv al celor soldate cu victime în rândul copiilor.

Acest eveniment a venit din dorința de a-i face pe părinți să conștientizeze cât de important este ca un copil să circule cu mașina DOAR într-un scaun adaptat vârstei, greutății și înălțimii fiecăruia. Totodată, doamna dr. Mitu a răspuns întrebărilor despre tot ceea ce înseamnă transportul celor mici în dispozitive special concepute în acest scop.
 
Redăm  câteva din întrebările părinților, în speranța că răspunsurile specialistului vor lămuri și unele din nelămuririle dvs.:
 
  1. ASSMB: De ce îmi trebuie scaun auto când eu am landou?
Dr. Alice Dona Mitu: „Părinții, în general, când se gândesc la lista aceea lungă (la primul copil), ce să cumpăr pentru copil, căruciorul cu landou este acolo pe poziție fruntașă, și au senzația că landoul este un lucru care-i protejează pe copii. Numai că acel landoul îl protejează în afara mașinii, nu în interiorul acesteia. Ca atare, în testele de impact care se fac, s-a demonstrat că este un device periculos pentru copil, dar este periculos și pentru restul pasagerilor, nefiind stabil pe banchetă, neavând o poziție asigurată corect. Riscul este ca, în cazul unui impact, cel mic să fie proiectat către pasagerii din față, inclusiv către conducătorul autovehiculului. Deci, răspunsul la întrebarea cu ce scot copilul din maternitate este SCOICA, scaun auto de grupa zero. Și cu ce transport copilul de vârstă mică, răspunsul este scoica, niciodată landou."
  1. ASSMB: Până la ce vârstă folosim "scoica" auto?
Dr. Alice Dona Mitu: Această scoică o vom folosi de la naștere, de la primul drum, practic de la maternitate, până în jurul vârstei de 1 an. Scoicile acestea sunt omologate în funcție de greutate sau înălțime, respectiv, se estimează că o scoică auto poate fi folosită până la greutatea maximă de 13 kg."
  1. ASSMB: În ce poziție este mai sigur să punem "scoica" sau scaunul auto în autovehicul?
Dr. Alice Dona Mitu: Studiile au demonstrat că cel mai sigur loc, dacă vorbim de scaune cu prindere isofix, este locul din spatele pasagerului din dreapta, urmat de locul din spatele șoferului, iar ultima poziție recomandată este chiar scaunul pasagerului din dreapta. Aceasta din urmă însă, doar în cazul în care avem mai mult de doi copii sau dacă mămica este singură în mașină și vrea să-l aibă sub observație pe cel mic, dar respectând două reguli simple: dezactivând obligatoriu airbag-ul frontal și împingând cât mai în spate scaunul pasagerului din dreapta. Pentru scaunele cu prindere în centuri – cel mai sigur loc este poziția centrală, deci pe bancheta din spate, locul din centru. De ce nu este reocmandată pentru scaunele cu isofix? Răspunsul este simplu - pe bancheta din spate, de regulă, avem doar poziții de isofix, dreapta și stânga. Nu avem și pe centru isofix."
  1. ASSMB: Ce este mai sigur? Un scaun prins în isofix sau scaun prins în centuri?
Dr. Alice Dona Mitu: Sunt la fel ce sigure atâta timp cât sunt corect montate. De asemenea, este important pentru părinți să se ghideze și după informațiile legate de performanța scaunului."
 
      5. ASSMB: Unde găsim informații despre testările scaunelor / "scoicilor" auto?

Dr. Alice Dona Mitu: Pe site-ul https://www.siguranta-auto-copii.ro/  este o secțiune dedicată testelor de impact, acolo fiind trecute pe grupe de vârstă și greutate, rezultatele tuturor testărilor făcute din anul 2015 și până în prezent. Este vorba doar de scaunele care provin de la brand-urile care sunt sigure și care au trecut prin astfel de testări."​

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările adresate de părinți însă, dacă doriți să aflați răspunsul la întrebări cum ar fi “Cum trebuie să stea copilașul, cu fața sau cu spatele la sensul de mers?”; “Până la ce vârstă?” sau “Dacă poate un scaun auto să expire?”, atunci vă invităm să urmăriți tot evenimentul, accesând link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=oL3glUlB1_U​

 
 

NOUTĂȚI ASSMB
 
SIGURANȚA AUTO A COPILULUI TĂU 
ÎNCEPE DIN MATERNTATE!

Încurajam părinții să se înscrie în programul “Siguranța Auto pentru Copii începe din Maternitate!”. Fundația Siguranța Auto Copii a lansat, pe 17 iulie 2020, acest proiect ambițios în parteneriat cu ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și cele patru maternități administrate de către Primăria Municipiului Bucureşti (Spitalul Clinic FilantropiaSpitalul Clinic Prof. Dr. Panait SîrbuSpitalul Clinic Dr. I. CantacuzinoSpitalul Clinic Nicolae Malaxa). Au fost puse la dispoziția celor interesați un număr de 30 de „scoici” auto (scaune de mașină pentru bebeluși) cu titlu GRATUIT pentru ca părinții să poată pleca acasă din maternitate, în condiții de deplină siguranță.

Programări pentru cei interesați:
📲 Telefon: 0743.088.004
💻 Email: expert@siguranță-auto-copii.ro
 
SIGURANȚA COPILULUI NU A INTRAT
ÎN VACANȚĂ!

Partenerii noștri, Fundația Siguranța Auto Copii, cu ajutorul celor de la Academia Titi Aur - ATA, au simulat un impact frontal la DOAR 13 km/h, cu barieră fixă și răsturnare cu manechine asigurate și neasigurate în scaune auto.

Iată ce înseamnă un impact la doar 13 km/oră pentru un copil ținut în brațe de un părinte. Nu risca viața și sănătatea copilului tău!

Scaunul auto poate salva viața celor mici, iar acesta trebuie ales după principii de siguranță, în funcție de vârsta, înălțimea și greutatea copiilor.

Click aici pentru vizionarea demo-ului complet.
 
Pentru a fi la curent cu evenimentele și campaniile pe care le vom desfășura în viitor,
vă invităm să accesați site-ul nostru  www.assmb.ro sau să ne urmăriți pe 
Facebook www.facebook.com/administratiaspitalelor, Instagram https://www.instagram.com/a_s_s_m_b/ și
YouTube https://www.youtube.com/channel/.
Urmăriți-ne pe
Rețelele de Socializare
pentru a fi la curent
cu noutățile!
 
 
Răsfoiți
Arhiva Newsletter
pentru articolele care
vă interesează!
Primiți acest mesaj ca urmare a completării de către dumneavoastră a unui formular de informare și de consimțământ cu privire la prelucrarea datelor personale. Acesta l-ați completat fie în cadrul campaniilor ”Sănătatea e în mâinile tale”, ”Campania de Promovare a Sănătății Orale” sau ”Copiii sănătoși ai Bucureștiului” (desfășurate de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în unitățile de învățământ de stat din București), fie când ați participat la unul dintre proiectele desfășurate de către A.S.S.M.B, sau atunci când v-ați abonat la newsletter pe website-ul nostru: www.assmb.ro

Toate drepturile rezervate.
Copyright © 2020, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București  A.S.S.M.B.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
40155 București România, Str. Sf. Ecaterina, nr. 4
Tel: 021.310.10.59

www.assmb.ro
Dacă nu doriți să mai primiți mesajele noastre sau ați primit acest mesaj dintr-o eroare, vă rugăm să vă dezabonați aici.
Acest mesaj a fost direcționat către dvs.? Vă puteți abona 
aici.
Dacă aveți propuneri sau sugestii, vă rugăm să ni le împărtășiți la 
propuneri@assmb.ro
Acest mesaj nu poate fi considerat SPAM, deoarece conține toate datele de identificare ale expeditorului.