”ALĂPTAREA ESTE CEL MAI FRUMOS LUCRU PE CARE O MAMĂ ÎL POATE FACE PENTRU COPILUL SĂU” - WORKSHOP Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino

”ALĂPTAREA ESTE CEL MAI FRUMOS LUCRU PE CARE O MAMĂ ÎL POATE FACE PENTRU COPILUL SĂU” - WORKSHOP Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino

 Al treilea work-shop din seria evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari și dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării a avut loc la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

Workshop-ul a marcat încă o etapă în campania de a educare a viitoarelor și prospetelor mame în care li s-a explicat că alimentația la sân este extrem de importantă pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor.

Conferențiar dr. Iulia Ceaușu, șef secție neonatologie la Spitalul Clinic Dr. I.Cantacuzino a subliniat că ”laptele matern nu poate fi reprodus artificial, că este un aliment care, din punct de vedere al valorii nutritive, nu poate fi înlocuit cu nimic”. În plus, în afară de nutrienți, gestul alăptării este esențial pentru dezvoltarea afectivă a nou-născutului, pentru evoluția viitoare a copilului în viață, dar ajută și prospăta mamă să îndepărteze pericolul declanșării depresiei post natale.

Valeria Herdea, medic primar medicină de familie-profil pediatrie, a punctat că educația mamei și pregătirea prenatală rămân principalii factori care favorizează o dezvoltare normală a nou-născuților. Potrivit datelor statistice oferite de către Asociația SAMAS, în prima lună de viață, româncele își alăptează copiii în procent de 81%; cele mai multe dintre mamele care alăptează mai puțin de o lună au născut prin cezariană sau au un nivel scăzut de educație. România se aliniază țărilor din întreaga lume, oferind importanța meritată alăptatului și beneficiilor acestuia pentru copii.

Zecile de mame prezente la workshop au beneficiat apoi de un curs de alăptare în care li s-au explicat pozițiile corecte de alăptat, li s-au expus problemele cu care se pot confrunta și au primit sfaturi legate de alimentația sugaruui în general. De asemenea, s-a subliniat necesitatea alăptării cel puțin până la șase luni.

Seria seminariilor dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării se va încheia pe 7 august, la maternitatea Spitalului Clinic Nicolae Malaxa, după următorul program:

07.08.2018, ora 10:00
Spitalul Clinic Nicolae Malaxa
- Dr. Ana-Maria Rotaru – obstetrică – ginecologie;
- Dr. Ana-Maria Cercasov – neonatologie;
- As. Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.