24 MARTIE – ZIUA MONDIALA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

24 MARTIE – ZIUA MONDIALA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

 

24 MARTIE – ZIUA MONDIALA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

 

 

 

Tema din acest an este „Investește pentru a stopa TBC-ul. Salvează vieți!” şi subliniază nevoia urgentă de a investi resurse pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei.

 

 

 

În fiecare an, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Tuberculozei reprezintă un prilej de a atrage atenţia opiniei publice asupra consecinţelor devastatoare din punct de vedere sanitar, social şi economic ale tuberculozei, precum şi de a sublinia pericolul în creștere reprezentat de tuberculoza rezistentă la medicamente.

 

 

 

Primăria Municipiului Bucureşti, prin ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, administrează Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan, o unitate sanitară recunoscută în domeniu, care de aproape 60 de ani tratează pacienții care suferă de această afecțiune gravă.

 

 

 

În timp de pandemie adresabilitatea pacienților către sistem a scăzut marcant și nu toate cazurile au fost diagnosticate. Începând cu sechelele șăsate de COVID-19, scăderea imunității și terminând cu leziunile pulmonare, este foarte probabil ca numărul de bolnavi să crească în perioada următoare. Comparând anul 2020 cu 2021, creșterea numărului de bolnavi este deja de aproximativ 10%. În spitalul nostru sunt tratate, anual, câteva sute de pacienți din București, Ilfov și, evident, din țară, în funcție de gravitatea bolii tratamentul desfășurându-se în spital sau în ambulator. Din păcate, în ultimii doi ani, rata de adresabilitate a scăzut mult, iar după această perioadă, categoric, ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri, atât noi, cât și reactivări, pacienți pe care suntem pregătiți să-I preluăm.”, explică 𝗔𝘀𝗶𝘀𝘁. 𝗨𝗻𝗶𝘃. 𝗗𝗿. 𝗥𝗮𝗱𝘂 𝗖𝗛𝗜𝗢𝗧𝗔𝗡, vorbind despre incidența tuberculozei în România, dar și despre pandemia de COVID-19 și impactul acesteia asupra pacienților care suferă de tuberculoză.

 

 

 

„Până nu demult, încp se mai spunea că tuberculoza este boala sărăciei. În timp însă, am ajuns la concluzia că este eronat, pentru că este boala vieții dezorganizate. Tuberculoza nu se uită în portofel. Tuberculoza profită de un organism slăbit. Sigur, dacă stăm sp ne gândim că cei care au un nivel material mai scăzut sunt mult mai stresași, au o alimentație mai săracă, condiții de trai mai proaste, prin urmare sunt mai expuși. Avem însă pacienți de toate condițiile sociale care, după un efort, după boală, au dezvoltat tuberculoză”, mai spune medicul Radu CHIOTAN, care descrie tuberculoza ca pe una dintre bolile infecțioase cu cea mai mare mortalitate din lume.

 

 

 

El subliniază că „mai periculos este faptul că de la infectare până la dezvoltarea bolii pot trece și 20 de ani. Totuși, cele mai multe cazuri se dezvoltă relativ repede. De aceea, este foarte important ca tuberculoza să fie diagnostocată cât mai devreme pentru că leziunile sunt preponderent pulmonare și, odată distrus plămânul, nu se mai reface, impunându-se adtfel tratamentul rapid pentru ca boala sp aibp urmări minime și pentru a se reduce posibilitatea de recădere. Să nu uităm că o foarte mare parte din eficiența terapeutică o reprezintă odihna, alimentația și lipsa de stres.”

 

 

 

Potrivit OMS, 20.000 de persoane mor în fiecare an din cauza acestei boli în Europa, în fiecare zi, peste 4.100 mor din cauza tuberculozei şi aproape 30.000 se îmbolnăvesc de tuberculoză la nivel global, în ciuda faptului că este o boală tratabilă şi care poate fi prevenită.